ماشین دودی،نخستین تراموای تهران!

نام ماشین دودی در تهران قدیم به اولین خط آهن ایران که بین تهران و شهر ری کشیده شد، تعلق گرفت و علت این نام‌گذاری، بخاری بود که از دودکش قطار آن خارج می‌شد.

این راه‌آهن در سال ۱۲۶۱ خورشیدی در دوره ناصرالدین شاه ساخته شد که امتیاز آن را یک مهندس فرانسوی به نام «مسیو بواتال» به نمایندگی یک شرکت بلژیکی از ناصرالدین شاه گرفت. شاید بتوان گفت ماشین دودی نخستین خط تراموای تهران است.

این ماشین دودی دو ایستگاه داشت؛ نقطه آغاز آن خط نزدیک خیابان دروازه خراسان (میدان قیام و پارک کوثر فعلی) و نقطه پایانی جلو در شاه عبدالعظیم در شهر ری بود. این وسیله جدید مورد پذیرش مردم تهران واقع نشد و در مدت کوتاهی با ورشکست شدن این شرکت بلژیکی، تراموا در تهران به بایگانی تاریخ سپرده شد.

در شروع کار ماشین دودی مردم کنجکاو تهران برای آشنایی با پدیده جدیدی که به شهرشان آمده بود به محل «گارماشین» که ایستگاه ماشین دودی بود می‌رفتند، ولی هیچ‌کس جرئت و تمایلی برای سوار شدن به آن نداشت.

تا این‌که ناصرالدین شاه برای اولین بار با گروه زیادی از مقامات مملکتی با ماشین دودی به شهرری مسافرت کرد و همین مسئله باعث تشویق مردم به استفاده از ماشین دودی شد. این راه‌آهن در سال‌های دهه ۱۳۴۰ تعطیل شد و اکنون باقی‌مانده آن ماشین که در حیاط مترو شهر ری بود به خط ریل اصلی برگردانده شده و بخش دیگر آن در بخشی از فضای پارک ملت است.

منبع:ایسنا

فهامه،ارائه دهنده خدمات تخصصی مشاوره حمل و نقل(درون شهری و برون شهری)،هوشمندسازی حمل و نقل و لجستیک، مطالعات و مدیریت شهری در ایران.

مطالب مرتبط: #مدیریت گردشگری #بازرسی فنی #استانداردسازی