از گردشگری انبوه به‌سوی گردشگری سفارشی در دوران شیوع بیماری کرونا

با شیوع بیماری کرونا در جهان بسیاری از سفرهای داخلی و خارجی، ارتباطات، جابه‌جایی‌ها و فعالیت شرکت‌های بزرگ و تأسیسات مرتبط با گردشگری، بازدید از مراکز و اماکن گردشگری، اماکن سرپوشیده و موزه‌ها و… به‌طور چشمگیری کاهش یافته است و در این راستا بیشترین خسارت به رو به‌رشدترین و بزرگ‌ترین صنعت که گردشگری است وارد شده است. به نظر می‌رسد باید مسیر جدید و یا نوع گردشگری جدیدی را تجربه کرد و آن گذر از گردشگری انبوه (mass tourism) به‌سوی گردشگری سفارشی tailor made tour ) و یا customized tourism ) است.

با شرایطی که در دوران کرونا به سر می‌بریم باید به دنبال گردشگری جایگزین بود و این حرکت از نقطه مقابل گردشگری انبوه با الگویی برای گردشگری تخصصی، فرهنگی مبتنی بر جوامع محلی و حفاظت محیط‌زیست مؤثر  است و این امر می‌تواند محقق شود.

گردشگری روستایی همان تجربه زندگی محلی شامل موارد بسیار متنوعی از جاذبه‌های طبیعی، فرهنگی و فعالیت‌هایی می‌شود که در یک منطقه روستایی و کشاورزی خاص وجود دارند. فعالیت‌هایی مانند گردشگری کشاورزی، کوهنوردی، سوارکاری و اقامت در خانه‌های محلی.

به‌طورکلی محور این نوع گردشگری، درک زیبایی‌ها و جاذبه‌های طبیعت، احترام به طبیعت و فرهنگ مردم آن منطقه است و بسته به جغرافیای منطقه فعالیت‌های متفاوتی می‌تواند در آن صورت پذیرد.

با توجه به این‌که از مشخصه‌های اصلی گردشگری روستایی می‌توان به مواردی مانند وجود فضاهای گسترده و باز اشاره کرد؛ همچنین گردشگران می‌توانند این فرصت را داشته باشند که به‌طور مستقیم فعالیت‌های دامداری و کشاورزی را تجربه کرده و در زیست‌بوم منطقه به طبیعت‌گردی بپردازند. درنتیجه گردشگری روستایی در معنای واقعی باید در مناطق روستایی، برای آشنایی  با جاذبه‌ها، فرهنگ و آداب و رسوم منطقه اجرا می‌گردد و از همه مهم‌تر در مقیاس روستایی و کوچک انجام می‌پذیرد (برخلاف گردشگری انبوه) گردد لذا می‌تواند شکل مؤثری از گردشگری در این دوران باشد.

گردشگری روستایی به‌عنوان یکی از فرصت‌های توسعه و زمینه‌های مشخص تغییر و ایجاد تنوع در اقتصاد روستایی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست‌محیطی است و با گسترش روزافزون مهاجرت‌های روستایی طی سال‌های متمادی و کاهش درآمد خانوارهای روستایی و فعالیت‌های کشاورزی توجه به تنوع سازی و فعالیت جایگزین و درعین‌حال مکمل برای کشاورزی ضروری به نظر می‌رسد. تا جهت توسعه پایدار روستایی، امکان بهره‌مندی روستاییان از معیشت پایدار فراهم شود که این مهم بهبود کیفیت زندگی و افزایش رفاه اجتماعی و رضایتمندی روستاییان را در پی خواهد داشت.

از آنجا که نمی‌توان زمان مشخص و معینی برای پایان کرونا در نظر گرفت و از طرف دیگر هم شاید نتوان مانع از سفر مردم در طی سال شد، یکی از مؤثرترین روش‌ها برای پیشگیری و شیوع بیشتر ویروس کرونا حرکت از گردشگری انبوه و یا گردشگری تفریحی که اغلب گردشگری تعطیلاتی نیز گفته می‌شود به‌سوی گردشگری جایگزین، گردشگری سفارشی براساس نیازهای خاص گردشگر با ظرفیت‌های محدودتر است.

گردشگری محلی- روستایی مردمی‌ترین انواع گردشگری است که گردشگری طبیعی،گردشگری فرهنگی،گردشگری مزرعه، بوم‌گردی در یک فضای مهربان و باصفا را به ارمغان می‌آورد.

تحول از گردشگری انبوه به گردشگری جایگزین،گسترش و تمایل گروه‌های شهری به‌سوی گردشگری روستایی، ایلیاتی و عشایری، سلامت، اکوتوریسم و مسئولانه که در یک قاب کلی‌تر گردشگری سبز، منطبق با سلیقه و سفارش  مشتری و مسافر را به همراه خواهد داشت.

در این دوران رکود صنعت گردشگری با گردشگری روستایی طبیعت خنک و کوهستانی و داغی کویر با تعارف گرم و مهمان‌نوازی روستاییان در خانه‌های روستایی اقامتی به‌یادماندنی در اقامتگاه‌های بوم‌گردی می‌تواند سفری با تعداد محدود بعد خانوار  و در مقیاس کوچک سفر ایمنی را برای گردشگران فراهم نماید. چراکه سفر بخشی از زندگی اجتماعی است.

در بوم‌گاه‌های سنتی که رد پای حس‌های قدیمی و مردم گذشته وجود دارد، احساس ارزشمند و آشنایی درک می‌شود که در خانه‌های لوکس امروزی یافت نمی‌شود. فرار از استرس و فرار از یکنواختی زندگی است.

اقامتگاه‌های بوم‌گردی، مانند برگه‌ای کتاب تاریخی است که می‌توان به دل آن سفر کرد و سبک زندگی گذشتگان را در آن حس کرد، همچنین می‌توان سنت‌های دیرین و بومی مناطق مختلف کشور را دوباره احیاء کرد و به همگان نمایش داد. در این دوران کرونا  اقامتگاه‌های بوم‌گردی می‌توانند علاوه بر ایجاد درآمد برای روستاییان و جلوگیری از مهاجرت آنان به احیاء سنن قدیمی و همچنین حفظ و نگهداری آثار باستانی و حفاظت از طبیعت کمک شایانی هم به اقتصاد و معیشت روستاییان  شود و هم سفر به مقاصد جدید و مسیرهای کمتر شناخته‌شده  با ازدحام کمتر صورت پذیرد.

 

منبع: chtn.ir

 

مطالب مرتبط: مشاوره سرمایه گذاری  امکانسنجی مشاوره گردشگری گردشگری