یک قدمِ نانویی برای توسعه خودرو‌هایی که با هیدروژن کار می‌کنند

نانوفناوری و محیط زیست

هیدروژن توسطِ بسیاری از کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) به‌عنوان یک بازیگر اصلی در حرکت به سوی صنایع و بخش‌های بدون آلودگی کربن در نظر گرفته شده ‌است.

با کمک نانومواد با عملکرد بالا، ما می‌توانیم بهره‌وری شکستن مولکول آب را برای تولید هیدروژن افزایش دهیم. این سوخت «تمیز»، برای کاهش انتشار گاز گلخانه‌ای در بخش حمل و نقل عمومی می‌تواند موثر باشد. سوخت هیدروژنی در حال حاضر در چندین کشور اروپایی و چین در حال بهره‌برداری است. اتوبوس‌های مجهز به این فناوری، به جای گازهای گلخانه‌ای آب تولید می‌کنند!

مدت‌هاست که شکستن مولکول‌های آب به اکسیژن و هیدروژن توسط الکترولیز انجام می‌شود. با این حال، الکترولیزرهای صنعتی بسیار انرژی مصرف می‌کنند و نیاز به سرمایه‌گذاری‌های کلانی دارند. محققان INRS و ICPEES از فتوسنتز الهام گرفتند. آن‌ها الکترودهای مهندسی شده خاصی را تولید کرده‌اند که مولکول‌های آب را در زیر نور خورشید می‌شکنند.

نانوفناوری و محصولات دانش بنیان

این گروه تحقیقاتی برای استفاده بیشتر از انرژی خورشیدی، TIO2 را انتخاب کردند که نیمه‌هادی است و به حساسیت به نور در برابر اشعه ماورا بنفش مشهور است. پرتوهای فرابفنش تنها ۵ درصد از تابش خورشید را تشکیل می‌دهند. این تیم با استفاده از تخصص خود ابتدا ترکیب اتمی TIO2را تغییر داده و حساسیت به نور آن را به نور مرئی افزایش داده‌اند. آنها توانستند الکترودهایی تولید کنند که بتواند تا ۵۰ درصد از نور خورشید را جذب کند.

محققان سپس با دستکاری ساختار الکترود در مقیاس‌نانو، شبکه‌ای از نانولوله‌های TIO2را تشکیل دادند که ساختاری شبیه کندوی عسل دارد. این روش سطح موثر الکترود را با ضریب ۱۰۰۰۰۰ یا بیشتر افزایش داد.

«ساختار نانو نسبت سطح به حجم ماده را به حداکثر می‌رساند. به‌عنوان مثال، نانوساختارهای TIO2می‌توانند مساحت حداکثر ۵۰ مترمربع در گرم را ارائه دهند. یعنی یک گرم از این ماده مساحتی در حد یک آپارتمان کوچک داشته باشد!»

دانش بنیان ؛ بازرسی قطعات خودرو ؛ بازرسی کالا

نانوفناوری و خودرو

مرحله آخر توسعه این الکترود «نانو دکوراسیون» آن‌هاست. این فرآیند شامل رسوب نانوذرات کاتالیزور روی شبکه نانولوله TIO2است تا کارایی تولید هیدروژن افزایش یابد. محققان برای نانو دکوراسیون، از روش رسوب فرسایشی لیزر استفاده کردند، زمینه‌ای که الخاکانی در ۲۵ سال گذشته در آن مهارت کسب کرده است. با این کار نه تنها چالش کنترل اندازه، پراکندگی و نشست نانوذرات کاتالیست روی ماتریس نانولوله TIO2حل شد، بلکه گزینه‌های دیگری برای کاتالیزورهای کلاسیک ایریدیوم و پلاتین پیدا شد.

در این تحقیق از اکسید کبالت (CoO)، ماده‌ای که در کبک کاملاً در دسترس است، به‌عنوان کاتالیزورهای موثر برای تقسیم مولکول‌های آب استفاده شد. مقایسه دو ماده نشان داد که نانوذرات CoO باعث افزایش ده برابری بازده فوتوکاتالیستی در این الکترودهای نانو تزئین شده جدید در زیر نور مرئی در مقایسه با نانولوله‌های برهنه می‌شود.

منبع:news.nano.ir

نانوفناوری و استانداردسازی

فهامه،اولین و تنها شرکت بازرسی تاییدصلاحیت شده از سوی مرکز ملی تاییدصلاحیت ایران (NACI) در زمینه بازرسی فنیمحصولات فناوری نانو ” براساس الزامات استاندارد ایران-ایزو آی ای سی ۱۷۰۲۰ در ایران.

استاندارد و ایمنی نانو ؛ بازرسی محصولات دانش بنیان ؛ نشان نانو

 

نشان نانو و تولید محصولات فناوری نانو در ایران

دومین جلسه معرفی و آشنایی با نشان نانو، در بهمن به صورت اینترنتی و با حضور نمایندگان ۹ شرکت و واحد تولیدی محصولات فناوری نانو برگزار گردید. در این جلسه حسن پوی پوی، دبیر گروه استاندارد و ایمنی ستاد توسعه فناوری نانو، ابتدا به معرفی این ستاد و دستاوردهای آن در توسعه محصولات فناوری نانو پرداخت. او ضمن اشاره به تاریخچه، مشخصات و ارکان اجرایی نشان نانو، مدارک موردنیاز برای…(ادامه مطلب)

 

نانوفناوری و صنعت خودروسازی

باتری‌های خودرو اکنون می‌توانند در سطح اتمی بهینه‌سازی شوند و این کار باعث بهبود عملکرد، طول عمر و ایمنی باتری می‌شوند.

تحقیقات اخیر نشان می‌دهد پوشش‌های دقیق که در مقیاس اتمی روی سطح اعمال می‌شوند باعث بهبود طول عمر باتری،کاهش زمان شارژ و مدیریت گرما…(ادامه مطلب)