در این سامانه‌ها تجهیزاتی بر روی خودروها و محل‌های خاصی کنار جاده‌ها نصب می‌شود که امکان برقراری ارتباط بی‌سیم خودروها با یکدیگر و نیز بین خودروها و تجهیزات کنار جاده‌ای را فراهم می‌سازد. با مبادله اطلاعات حساسی مانند موقعیت، سرعت و جهت حرکت خودروها تا بردی معین، رانندگان خودروهای مجهز به این سامانه‌ها (خودروهای مرتبط) از سطح آگاهی بالاتری نسبت به خودروهای پیرامونی خود برخوردار می‌شوند و می‌توانند با دریافت اطلاعات به‌موقع، برای مقابله با شرایط خطرناک و پرهیز از ورود به موقعیت‌های حادثه‌آفرین، تصمیماتی آگاهانه اتخاذ کنند.

به طور کلی کاربردهای مبتنی بر فناوری ارتباطات خودرویی در دو بخش دسته‌بندی می‌شوند:

ارتباطات خودرو با خودرو (V2V‌)

  • خودروها با تجهیزات الکترونیکی موسوم به‌ “واحد درون‌خودرویی” یا “واحد وضعیت‌نمای خودرو” (OBU)، به صورت بی‌سیم و برمبنای یک فناوری ارتباطی مانند “پروتکل ارتباطات کوتاه‌برد اختصاصی” (DSRC) به مبادله پیام با یکدیگر می‌پردازند. این پیام‌ها با استفاده از اطلاعات قابل‌دریافت از حسگرهای درون خودرو (از جمله سرعت‌سنج، شتاب‌سنج، مکان‌یاب ماهواره‌ای، حسگر ترمز سامانه ABS و …) و طبق استاندارد مشخصی تولید می‌شوند.

ارتباطات خودرو با زیرساخت (V2I‌)

  • تبادل پیام بین خودروها و شبکه ارتباطات زیرساخت با استفاده از تجهیزات موسوم به “واحدهای کنارجاده‌ای” (RSU) صورت می‌پذیرد. در این بخش، داده‌های ردیابی خودروها و اطلاعاتی مانند زمان‌بندی چراغ‌های راهنمایی، داده_های آب و هوایی و شرایط ترافیکی جاده‌ها توسط واحدهای کنار مسیر، گردآوری و متناسب با آن، پیام‌های لازم به خودروهای عبوری از محدوده تحت پوشش واحدهای کنارجاده‌ای ارسال می‌شوند. پیام‌های ارسالی به خودروها براساس تحلیل اطلاعات گردآوری‌شده در مرکز کنترل و پایش واحدهای کنارجاده‌ای تولید شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

با به‌کارگیری ارتباطات V2V و V2I کاربردهایی با هدف ارتقای سطح ایمنی، افزایش تحرک‌پذیری و بهبود کارآیی سوخت خودروها در این سامانه‌ها تعریف می‌شوند که هدف نهایی به‌کارگیری این سامانه‌ها است.

کاربردهای سامانه در بخش V2I،که بصورت پایلوت،آزمون گردیده است، شامل:

– پرداخت الکترونیکی عوارض تردد خودروها،
– اولویت دهی عبور برای خودروهای عمومی و اورژانسی در تقاطع‌های مفروض،
– ردیابی خودروهای عبوری و جمع آوری داده‌های ترافیکی،
– هشداردهی ورود خودرو از مسیر فرعی به جاده اصلی،
– اعلام وضعیت ترافیکی جاده در نقاط خارج از دید راننده در نقاط مفروض،
– اعلام وضعیت جاده به لحاظ پدیده‌های هواشناسی و محدودیت‌های ترافیکی،
– بروز رسانی تابلوهای پیام‌نمای متغیر

و همچنین کاربردهای سامانه در بخشV2V، شامل:

-اعلام توقف ناگهانی خودرو،
-هشداردهی عبور خودروی اورژانسی به خودروهای واقع در مسیر،
-اعلام رخداد تصادف خودرو

شرکت مهندسی صنعتی فهامه ، ارائه دهنده خدمات تخصصی مشاوره در زمینه های حمل و نقل (شهری و درون شهری)،سیستم های حمل و نقل هوشمند(ITS) و لجستیک، آماده همکاری با شرکت های دولتی و بخش خصوصی می باشد.