خانم مهندس نیره پیروزبخت، رئیس سازمان ملی استاندراد ایران در مصاحبه با روزنامه شرق به تاریخ ۲۴ اردیبهشت ۹۹ ،به منظور آگاهی از نقش این سازمان در تولید و توزیع تجهیزات حفاظت و بهداشت فردی در مقابل ویروس کرونا توضیح داد :

درباره اقلامی که در کرونا خیلی استفاده می‌شود شامل الکل،ماسک،دستکش و ژل توضیحاتی ارائه می‌دهم. اول در پرانتز می‌گویم که برای این مسئله از قبل، استانداردهایی تعریف شده بود که به‌صورت کلی آن را مطرح می‌کنم. سازمان ملی استاندارد سال‌ها و حتی قبل از شیوع کرونا، استانداردهایی را برای انواع حفاظت‌ در برابر ویروس‌ها و…با همکاری دستگاه‌ها تدوین کرده است.

به‌صورت‌کلی استاندارد تجهیزات حفاظت تنفسی، پوشاک حفاظتی یعنی همین لباس‌هایی که در‌حال‌حاضر به‌عنوان گان در بیمارستان‌ها استفاده می‌شود،دستکش‌ها، پوشاک جراحی، پاپوش‌ها و تجهیزات الکتریکی پزشکی، شوینده‌ها و سترون‌سازها یا استریل‌کننده‌ها و مدیریت‌های پزشکی تدوین شده است. ما استانداردهای متعدد را از قبل تدوین کردیم و از سال قبل هم به اجرای آن شدت و حدت بخشیده شد.

در میان اقلامی که مرتبط با بحث کرونا است، برای ژل‌های بهداشتی که این روزها استفاده می‌کنیم، با توجه به ماهیت آن، نه در ایران و نه در کشورهای دیگر، اصلا استانداردی وجود ندارد. الکل استاندارد دارد ولی فقط الکل ۹۶ درصد استاندارد دارد و این نوع الکل مشمول مقررات استاندارد اجباری است.

الکل ۷۰ درصدی که این روزها مصرف آن خیلی باب شده است، مشمول استاندارد اجباری نیست و نظارت بر آن در حیطه اختیارات و وظایف ما قرار نمی‌گیرد. وزارت بهداشت باید کنترل‌های لازم را روی این الکل داشته باشد. در مورد الکل ۹۶ درصد که همان الکل خالص است، ما ۴۱ واحد تولیدی در کشور داریم. ۳۴ پروانه علامت استاندارد صادر کرده‌ایم و در ماه‌های اخیر حدود ۲۷۱ مورد آزمایش روی این محصول انجام داده‌ایم که ۲۳۵ مورد قبول بودند و متأسفانه ۳۶ مورد هم مردود شدند. در مورد ماسک، ماسک جراحی سه‌ لایه استاندارد دارد، اما این استاندارد تشویقی است. بنابراین باید کنترل‌ها و نظارت بر کیفیت این محصول ازسوی وزارت بهداشت انجام شود. در اقلام مرتبط با بهداشت و سلامتی، آن چیزی که اجباری است، در حیطه اختیارات ماست، اما نظارت بر محصولاتی که استانداردشان اجباری نیست، در حیطه اختیارات وزارت بهداشت خواهد بود. ماسک سه‌لایه جراحی استانداردش تشویقی است و بالطبع هیچ واحد تولیدکننده این محصول هم برای گرفتن استاندارد به ما مراجعه نکرده است. برای سایر ماسک‌هایی هم که درحال‌حاضر خیلی مصرفش زیاد شده و در برخی منازل هم به قول شما تولید می‌شود، استانداردی وجود ندارد و خود وزارت بهداشت باید به یک نحوی حداقل‌هایی را در مورد این تولیدات بررسی کند و بعد به آنها تأییدیه بدهد که وارد بازار شود. البته من فکر می‌کنم که این کار را انجام می‌دهند.درباره دستکش، دستکش معاینه یک‌بار مصرف لاتکس استاندارد تشویقی دارد. بنابراین کنترل آن در حیطه وظایف وزارت بهداشت قرار می‌گیرد.

استاندارد دستکش جراحی اجباری است و ما در سراسر کشور هشت پروانه معتبر داریم که خوشبختانه علامت استاندارد گرفته‌اند و در بازار هم محصولاتشان را کنترل کردیم. در چند وقت اخیر در میان ۱۹ نمونه‌برداری انجام‌شده فقط یک مورد مغایر استاندارد بوده است و بقیه مشکلی نداشته است.

اما درمورد دستکش لاتکس،با توجه به اینکه استاندارد آن اجباری هم نبوده است، خوشبختانه دو واحد در ارومیه و قزوین خودشان به‌صورت تشویقی به ما مراجعه کرده و علامت استاندارد دریافت کرده‌اند. این توضیحات کلی درباره همه اقلام مرتبط با کرونا بود.

سوال : گفتید استاندارد الکل ۷۰ درصد اجباری نیست و خیلی هم باب شده که این روزها مردم از این الکل استفاده می‌کنند. گزارش‌هایی هم مطرح شده است که ترکیبات شیمیایی به اسم الکل به مردم فروخته شده است، اما الکلی در آن وجود نداشته است. کدام دستگاه مسئول رسیدگی به این مسئله است. سازمان استاندارد می‌تواند به این مسئله ورود کند؟

ما می‌توانیم به مسئله ورود کنیم، ولی نظارت بر این محصول جزء وظایف وزارت بهداشت است. البته با توجه به حساسیت‌هایی که روی سلامت مردم داریم، این دسته از محصولات را در بازار کنترل کردیم. مواردی را هم مشاهده کردیم که مراتب را به مراجع مربوطه اعلام کردیم. یکی، دو مورد را هم به‌صورت رسانه‌ای گزارش دادیم و به مردم اعلام کردیم که این الکل‌ها غیراستاندارد هستند، اما درمجموع نظارت بر این محصول جزء وظایف وزارت بهداشت است.

  برگرفته و تلخیص شده : وبسایت سازمان ملی استاندارد ایران