توسعه و تجاری سازی بیش از ۷۰۰ محصول نانو ساخت ایران

استاندارد و ایمنی نانو

براساس اعلام پایگاه داده استت نانو که یکی از مراجع معتبر در حوزه فناوری نانو می باشد،ابتکار ملی ایران در فناوری نانو از سال ۲۰۰۱ آغاز شد و اکنون با گذشت ۲۰ سال از شروع این برنامه ، فناوری نانو به یکی از اولویت های برتر فناوری در ایران تبدیل شده است. فعالیت شرکتهای تولیدی در اکوسیستم فناوری نانو در ایران به بیش از ۱۰ بخش صنعتی گسترش یافته است و آنها موفق به تجاری سازی و معرفی ۷۷۲ محصول نانو به بازار شده اند.

بازرسی استاندارد محصولات نانوفناوری

بر اساس آمار منتشر شده توسط واحد صدور گواهینامه محصولات نانو (NPCU) ، تا پایان ژوئن ۲۰۲۱ ، ۷۷۲ محصول نانو توسط ۲۹۴ شرکت تولیدی، وارد بازار ایران شده است. این محصولات پس از ارزیابی، موفق به اخذ گواهینامه ملی در مقیاس نانو این کشور شده اند.در سال ۲۰۰۷ ، یک سیستم صدور گواهینامه داوطلبانه در مقیاس نانو با حمایت شورای نوآوری فناوری نانو ایران (INIC) به منظور افزایش اعتماد و اطمینان مصرف کننده و ایجاد شفافیت در بازار محصولات نانو ایجاد شد. واحد صدور گواهینامه محصولات نانو (NPCU) محصولات نانو را بر اساس استانداردهای ملی/ بین المللی نظارت و گواهی می کند.

 کنترل کیفیت نانوفناوری و توسعه صادرات

از ۷۷۲ محصول و دستگاه ثبت شده در NPCU ، ۵۵۵ مربوط به محصولات نانو و ۲۱۷ مربوط به تجهیزات نانو است که هر دو طی چند سال گذشته روندِ رو به رشدی را تجربه کرده اند ، اگرچه در این بین محصولات نانو رشد بیشتری داشته اند اما در مجموع ۲۹۴ شرکت این محصولات را توسعه داده اند که ۲۳۴ شرکت در توسعه محصول و ۶۰ شرکت در تولید دستگاه فعال بوده اند. طبق اطلاعات INIC، فروش این محصولات در سال ۲۰۱۹ بیش از ۳۷۰ میلیون دلار بوده است.لازم به ذکر است که حوزه “عمران و ساخت و ساز” سهم ۲۰٪ در میان محصولات و تجهیزات نانو داشته و پس از آن “دارو ، بهداشت” و “خدمات و تجهیزات صنعتی“، هر یک ۱۳٪ از سهم تولید این محصولات را به خود اختصاص داده است.

پایگاه داده استت ‌نانو (statnano.com) کار خود را از سال ۱۳۸۹ آغاز کرد و در ابتدا روی شاخص‌های ارزیابی علم و فناوری‌ نانو متمرکز بود.در این مسیر، استت‌ نانو اقدام به تعریف‌ شاخص‌هایی برای رتبه‌بندی کشورها کرد و بانک اطلاعاتی برای این منظور ایجاد کرده است.این بانک‌ها به مرور به‌عنوان مرجعی معتبر برای ارزیابی کشورها، دانشگاه‌ها و صنایع در حوزه فناوری‌ نانو مورد استفاده قرار میگیرد.

منبع:statnano.com

 

نانو و استانداردسازی

فهامه،اولین و تنها شرکت بازرسی دارنده گواهی نامه تاییدصلاحیت بازرسی فنی “محصولات فناوری نانو” در حوزه:

  • شناسایی نانو ساختار و نانو اشیاء
  • فرایند سنتز و فرایندهای ساخت و تولید

براساس الزامات استاندارد ایران-ایزو آی ای سی ۱۷۰۲۰ از مرکز ملی تاییدصلاحیت ایران (NACI).

 

فناوری نانو و استاندارد

دومین جلسه معرفی و آشنایی با نشان نانو، در بهمن به صورت اینترنتی و با حضور نمایندگان ۹ شرکت و واحد تولیدی محصولات فناوری نانو برگزار گردید.در این جلسه حسن پوی پوی، دبیر گروه استاندارد و ایمنی ستاد توسعه فناوری نانو، ابتدا به معرفی این ستاد و دستاوردهای آن در توسعه محصولات فناوری نانو پرداخت. او ضمن اشاره به تاریخچه، مشخصات و ارکان اجرایی نشان نانو، مدارک موردنیاز برای ثبت درخواست و تشکیل پرونده برای واحدهای تولیدی متقاضی را برشمرد…(ادامه مطلب)

نانو و توسعه بازار صادرات با استانداردسازی محصولات

ایران با تدوین ۱۲۴ استاندارد ملی در حوزه نانو، رتبه سوم (پس از چین و انگلستان) و در بخش تدوین استاندارد های بین المللی با تدوین ۸ استاندارد رتبه پنجم (پس از کشورهای امریکا، کره جنوبی، ژاپن و انگلستان ) به لحاظ تعداد استانداردهای بین‌المللی فناوری ‌نانو در بین سایر کشورهای جهان داراست…(ادامه مطلب)

دانش بنیان ؛ نانو و ممیزی محصولات ؛ ایزو ؛ ستادنانو