نکات ایمنی هنگام سوختگیری در جایگاه های سوخت CNG

چند نکته مهم در مورد گاز CNG و نحوه کاربرد استاندارد آن :

 از متراکم کردن گاز طبیعی  ( متان ) و مقدار کمی از سایرگازها  به دست می‌آید.
اما فشار مورد استفاده در مخازن سی.ان.جی ۱۲۰۰۰ برابر بیشتر از اجاق گاز خانگی است.  به همین دلیل  باید مراقب باشید و  از هرگونه دستکاری مخازن خودرو جداً خودداری کنید.

دستکاری مخزن یعنی چه ؟

هر نوع استفاده از ابزار و دستگاههای برش به منظور بزرگ کردن اندازه مخزن ، جوشکاری به منظور اتصال و یا جدا سازی  قطعه و تکه دیگر به مخزن اصلی و ……… را دستکاری مخزن تلقی میکنند .

باید توجه داشته باشید که مخزن  حتی در صورت خالی بودن نیز حاوی مقدارکمی گاز ( هر مخزن گاز خودرو بعد از اولین سوختگیری هیچوقت کاملا خالی نخواهد شد ) است که با کوچکترین جرقه و یا گرمای  ناشی از کاربرد ابزار برش و جوش قابلیت انفجار دارد. بنابراین هر گونه برقراری و  یا قطع اتصالات مخزن و یا بکار بردن ابزار جهت تنظیم شیرها و یا نحوه خروج گاز و کنترل آن  باید در کارگاه های تبدیل و تعمیرمجاز و مورد تایید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران انجام شود.

درصورتیکه در اثر ضربه ناشی از تصادف ، تغییری در ظاهر مخزن سوخت ( فرورفتگی  –  تغییر وضعیت ظاهری جوش و اتصالات  ترک خوردگی و…) مشاهده نمودید و یا در داخل اتاق و اطراف خودرو بوی گاز استشمام کردید، با ید فورا به تعمیرگاه و یا کارگاه مجاز نصب و تعمیرمخازن  CNG   مراجعه و دقت داشته باشید که هرگونه اقدامی فقط باید توسط  تکنسین های کارگاه های مجاز نصب مخازن انجام شود .

فراموش نکنید رعایت نظم و دستورالعمل های استاندارد در هنگام سوختگیری، شرایط امنی را  برای شما ، سرنشینان و کارکنان ایستگاه فراهم می آورد .

توجه داشته باشید که استفاده از هر وسیله ای که امکان ایجاد جرقه  از هر نوع را دارد ممنوع است . وسایلی نظیر، سیگار- پیپ ، کبریت ، فندک های گازی – بنزینی و یا الکتریکی ، موبایل ، اسباب بازی ها -چراغ قوه ها و یا هر وسیله ای که دارای باتری باشد .

به همین دلیل و برای  جلوگیری از ایجاد جرقه در هنگام استفاده احتمالی و اتفاقی از این وسایل ، شما و سایر سرنشینان در هنگام سوختگیری نباید در محدوده خطر ونزدیک به خودرو باشید.

سرنشیان باید در هنگام ورود به ایستگاه از خودرو خارج و در محل مخصوص سرنشینان قرار بگیرند . چنانچه به هر دلیلی ایستگاه فاقد چنین مکانی است ، سرنشینان باید در محل خروج خودرو و خارج از ایستگاه بایستند.

راننده نیز بعد از ورود به ایستگاه و استقرار در محل سوخت گیری باید خودرو را خاموش ، صندوق عقب را باز ، ترمزدستی را کشیده (در خودرو های دنده اتوماتیک دنده را در وضعیت پارک قرارداد) و در محل مخصوص سرنشینان و یا در مدخل خروجی منتظر بماند.

توجه به این نکته نیز مهم است در هنگام ورود به محل سوختگیری همیشه باید جلوی اتومبیل به سمت در خروج قرار بگیرد تا در صورت نیاز به خروج اضطراری در سریعترین زمان ممکن این امر صورت پذیرد.

و نکته آخر ،

استفاده از تجهیزات ایستگاه برای همه افراد اعم از راننده خودرو و یا سرنشینان و افراد متفرقه اکیدا ممنوع است . سوختگیری باید فقط توسط اپراتور آموزش دیده جایگاه انجام میشود .

  •  هنگام سوخت‌گیری در جایگاه های گاز سی.ان.جی موتور خودرو باید خاموش باشد.
  • تکان دادن خودرو به هنگام سوخت‌گیری در جایگاه های سی.ان.جی، هیچ تاثیری در افزایش میزان گاز ورودی به مخزن ندارد.
  •  در صورت صدمه دیدن سیستم گاز‌سوز خودرو لازم است سریعاً به کارگاه های مجاز نصب مخازن سی.ان.جی مراجعه کرد؛ بیشتر این نوع آسیب دیدگی ها در تصادف ها و دستکاری سیستم روی می دهد.
  • تجهیز خودرو به سیستم گاز طبیعی فشرده شده (سی.ان.جی)، باید در کارگاه های تبدیل مجاز و مورد تایید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران انجام شود.
  • داشتن برچسب معتبر سوختگیری برای استفاده از گاز طبیعی در جایگاه ها الزامی است.
  • استفاده از نازل و اتصال آن برای سوختگیری خودرو، فقط توسط اپراتور جایگاه، مجاز است (اپراتور باید فردی آموزش دیده باشد و در زمان ورود خودرو ابتدا برچسب سوختگیری مجاز خودرو را که روی شیشه جلو نصب شده است، بازدید کند و قبل از اتصال نازل به خودرو صندوق خودرو را بالا بزند و ضمن کنترل چشمی مخزن، از عدم آسیب دیدگی احتمالی مخزن مطمئن شود و با استشمام بوی گاز از صندوق خودرو در صورت نشت از سرویس دهی پرهیز کند).

با ید دقت داشته باشید که همه آنچه در هنگام سفر و باز و بسته کردن مخزن و یا در هنگام نشت گاز گفته شده فقط باید توسط کارکنان کارگاه های مجاز نصب مخازن سی.ان.جی  انجام شود .

  • برای سوخت‌گیری در جایگاه های سی.ان.جی، فقط راننده خودرو مجاز است وارد جایگاه سوخت‌گیری شود.
  • سیگار کشیدن و استفاده از تلفن همراه در جایگاه سوخت گاز اکیدا ممنوع است.
  •  برای حصول اطمینان از عملکرد صحیح تجهیزات نصب شده روی خودرو مراجعه به مراکز مجاز برای بازدید دوره ای خودرو دوگانه سوز به صورت سالیانه الزامی است (مراکز مجاز با بازرسی تجهیزات گازسوز، علاوه بر صدور برچسب سوخت گیری بیمه نامه ای را نیز صادر می کنند و به دارندگان خودرو تحویل می دهند).
  • هرگونه  برشکاری، جوشکاری یا تعمیر مخزن، بلافاصله در اولین سوختگیری باعث انفجار مخزن خواهد شد.
  •   در صورت مشاهده هرگونه نقص در سیستم گاز‌سوز خودرو در اسرع وقت به کارگاه های تبدیل مجاز یا مراکز خدمات پس از فروش سی.ان.جی شرکت های خودروساز مراجعه کنید.
  • اتصال نازل به خودرو و سوخت‌گیری را به اپراتور جایگاه واگذار کنیم و هرگز مبادرت به سوخت‌گیری نکنیم.
  •  با رعایت نوبت و حفظ حقوق دیگران، یکدیگر را تکریم و نظم را در جایگاه ها برقرار کنیم.

نکات ایمنی لازم در نگهداری از خودروهای دوگانه سوز:

  • هنگام شستشوی خودرو مواظب باشید بر روی سیستم های الکترونیکی خودرو(امولاتور، ادونسر و ECU) آب ریخته نشود.
  • جهت انجام هرگونه تعمیرات بر روی سیستم به تعمیرگاههای تخصصی مراجعه نمایید.
  •  شیر سوخت گیری را توسط درپوش همواره بسته نگه دارید تا از ورود گرد و غبار به داخل شیر سوخت گیری جلوگیری شود.
  • ترموستات را بررسی و در تمام فصول سال حتماً از ضد یخ به اندازه کافی استفاده نمایید.
  • اتصال نازل به خودرو و سوخت‌گیری را به اپراتور جایگاه واگذار کنیم و هرگز مبادرت به سوخت‌گیری نکنیم.
  • با رعایت نوبت و حفظ حقوق دیگران، یکدیگر را تکریم و نظم را در جایگاه ها برقرار کنیم.

نکات ایمنی لازم در نگهداری از خودروهای دوگانه سوز:

  • هنگام شستشوی خودرو مواظب باشید بر روی سیستم های الکترونیکی خودرو  (امولاتور، ادونسر و ECU) آب ریخته نشود.
  • جهت انجام هرگونه تعمیرات بر روی سیستم به تعمیرگاههای تخصصی مراجعه نمایید.
  • شیر سوخت گیری را توسط درپوش همواره بسته نگه دارید تا از ورود گرد و غبار به داخل شیر سوخت گیری جلوگیری شود.
  •  ترموستات را بررسی و در تمام فصول سال حتماً از ضد یخ به اندازه کافی استفاده نمایید.