توربین های بادی بدونِ تیغه!

انرژی

در کشورهایی که از نیروی باد برای تامین بخشی از انرژی مورد نیاز خود استفاده می کنند، توربین های عظیم بادی صحنه ای بسیار آشنا هستند که در سفرهای طولانی بین شهری هر چشمی به دیدنشان عادت دارد.

اما اگر برای دریافت انرژی باد روش دیگری وجود داشته باشد چه؟ استارتاپی اسپانیایی به نام Vortex Bladeless مشغول کار روی ایده مبتکرانه ای برای این منظور است و در همین راستا توربین هایی را ساخته که ظاهری شبیه به ساقه بدون برگ گیاهان دارند و از زمین سر برآورده اند.

مهندسی طرح

این توربین ها فاقد هرگونه تیغه یا پره هستند و صرفا از یک بخش ستون مانند تشکیل شده اند که با استفاده از جریان های هوایی پیرامون خود به سمت جلو و عقب حرکت می کنند.

همانطور که احتمالا می دانید مهندسان ساختمان همواره سعی دارند خانه ها را طوری طراحی کنند که در برابر نیروی وارده از حرکت هوا مقاومت کرده و دچار چنین لرزش هایی نشوند، اما توربین های Vortex از چنین پدیده ای بهره می گیرند و می توانند از طریق آن انرژی تولید کنند.

به طور معمول یک سازه می تواند به گونه ای بهینه سازی شود که تنها در برخی فرکانس های مشخص باد با سرعت های معین دچار حرکات نوسانی شود اما این شرکت اعلام داشته که با استفاده از آهنربا حرکت توربین های خود را بهینه سازی می کند تا بیشترین بهره را از باد ببرند.

مشاوره مدیریت و سرمایه گذاری

بلافاصله پس از آنکه این سازه ها شروع به لرزش می کنند، نوعی دستگاه تناوبگر حرکات مکانیکی آن را به الکتریسیته تبدیل می کند.

اما مشکل توربین های سنتی چیست که کارشناسان را بر آن داشته تا به دنبال طراحی تازه ای برای آنها بگردند؟ کمپانی ورتکس ادعا می کند که انرژی تولید شده توسط توربین های آن تا ۴۰ درصد ارزان تر از انرژی ایجاد شده از طریق توربین های بادی رایج تمام می شود.

بخش اعظمی از این کاهش هزینه به فرایند تعمیر و نگهداری مربوط می شود چراکه توربین های ورتکس فاقد هرگونه بخش متحرک هستند و به همین دلیل احتمالا عمر طولانی تری دارند و از طرف دیگر نیازی به روغن کاری مستمر و دوره ای شان هم نیست.

همچنین ساده تر بودن طراحی این توربین ها بدان معناست که هزینه تولید آنها در حدود نصف انواع مرسوم است (تیغه های غول پیکر و متحرک توربین های بادی معمولی بسیار گران تمام می شوند)

ورتکس اعلام کرده که توربین های مبتکرانه اش ۳۰ درصد انرژی کمتری در قیاس با انواع معمولی ایجاد می کنند با این حال خاطر نشان کرده که به خاطر طراحی خاصشان می توان تعداد بیشتری از آنها را در یک فضای معین کار گذاشت و نکته مثبت دیگر در رابطه با این سازه ها آنکه عمکردشان کاملا بی صداست.

مطلب مرتبط

 

بازرسی فنی ؛ دانش بنیان ؛کنترل پروژه ؛ مهندسی کیفیت