آغاز تدوین ۱۳ استاندارد ملی جدید در حوزه فناوری نانو در سال ۱۴۰۰
استانداردسازی محصولات نانوفناوری
اولین کمیته برنامه ریزی استانداردهای فناوری نانو در سال ۱۴۰۰ از طرف سازمان ملی استاندارد ایران در روز یکشنبه مورخ ۲۳ خردادماه ۱۴۰۰ با حضور نمایندگان سازمان ملی استاندارد و نمایندگان ستاد فناوری نانو برگزار گردید.در این کمیته با ۱۳ استاندارد پیشنهاد شده از طرف ستاد نانو موافقت و تدوین آن ها شروع شد.
دبیر و کارشناسان گروه استاندارد و ایمنی ستاد فناوری نانو، در این جلسه از عناوین پیشنهادی دفاع کردند. همچنین اقای درویش معاون تدوین سازمان ملی استاندارد سرکار خانم خضرایی مدیر کل دفتر تدوین استاندارد، کارشناسان دفتر تدوین، اساتید و افراد متخصص از سازمان ها و شرکت ها و پژوهشگاه استاندارد نیز در این جلسه حضور داشتند.
تدوین استاندارد نانو نماد
عناوین مصوب شده به شرح زیر می باشد:
۱- فناوری نانو – برچسب گذاری محصولات فناوری نانو – دستورالعمل – محصول محور
۲- فناوری نانو – نانو امولسیون ها – تعیین مشخصات و روش های آزمون – محصول محور
۳- فناوری نانو – رهنمودهای ارزیابی چرخه زندگی و کاربرد استاندارد ۱۴۰۴۴ در نانو مواد ساخته شده – PD CEN/TS ۱۷۲۷۶:۲۰۱۸
۴- فناوری نانو – آلومینای متخلخل نانوساختاریافته به عنوان پشتیبان کاتالیست برای کنترل نشر اگزوز وسایل نقلیه – تعیین مشخصات و روش آزمون – ISO/TS ۲۳۳۶۲:۲۰۲۱
۵- فناوری نانو – مشخصه یابی ساختاری گرافن – قسمت ۱ : گرافن حاصل از پودر و پراکنه ها – ISO/TS ۲۱۳۵۶-۱ : ۲۰۲۱
۶- فناوری نانو – مشخصه یابی نمونه های نانو فیبری سلولزی مجزا – ISO/TS ۲۱۳۴۶:۲۰۲۱
۷- فناوری نانو – لایه های مونتاژ شده نانو اشیاء برای کاربردهای زیست حسگر الکتروشیمیایی – ویژگی مشخصات و روش های اندازه گیری – ISO /TS ۲۱۴۱۲:۲۰۲۰
۸- فناوری نانو – نانو مواد رسی – تعیین مشخصات و اندازه گیری ها برای نانو صفحات رسی مورد استفاده برای کاربردهای فیلم حائل گاز – ISO/TS ۲۱۲۳۶-۲:۲۰۲۱
۹- فناوری نانو – ملاحظات برای مطالعات برون تنی نانو اشیاء هوابرد و انبوهه ها و کلوخه های آن ها – ISO/TR ۲۱۶۲۴ :۲۰۲۰
۱۰- فناوری نانو – واژه نامه قسمت ۸ : فرایندهای نانو ساخت – ISO ۸۰۰۰۴-۸:۲۰۲۰
۱۱- فناوری نانو – واژه نامه – قسمت ۶ : مشخصه یابی نانو شی ء – ISO ۸۰۰۰۴-۶ :۲۰۲۰
۱۲- فناوری نانو – ارزیابی ساختار دوم پروتئین در اثر میان کنش با نانو مواد بااستفاده از دورنگ نمایی دورانی فرابنفش – ISO ۲۳۴۵۹: ۲۰۲۱
۱۳- فناوری نانو – راهنمایی کاربرد بیضی سنجی در ارزشیابی ضخامت لایه های نازک نانو مقیاس – IEC/TR ۶۳۲۵۸ :۲۰۲۱
ایمنی و استاندارد نانوفناوری
کمیته فنی استانداردهای فناوری نانو، هم اکنون در حال برنامه ریزی و پیگیری اقدامات حمایتی و اجرایی برای تدوین این استانداردها می باشد و امید است با مشارکت متخصصان و کارشناسان شاغل در مراکز علمی، تحقیقاتی و شرکت های تولیدی فناوری نانو کشور و همچنین همکاری سازمان ملی استاندارد، مراحل تدوین و تصویب بخش عمده این استانداردها تا پایان سال ۱۴۰۰ انجام شود.
لازم به ذکر است که طبق رویه سازمان ملی استاندارد، قبل از شروع به تدوین هر استاندارد ملی، باید عنوان و دبیر آن توسط سازمان ملی استاندارد تأیید شود. برای این منظور کمیته ای با عنوان «کمیته برنامه ریزی» در حوزه تخصصی مرتبط با آن استاندارد تشکیل می شود که اعضای آن شامل: کارشناسان و مدیرانی از سازمان ملی استاندارد، نمایندگان کمیته فنی متناظر مرتبط، کارشناسان فنی و تخصصی مرتبط با موضوع استاندارد هستند. تصویب عنوان هر استاندارد، بر اساس شاخص هایی از قیبل: ارتباط تخصص و سابقه دبیر با موضوع استاندارد، نیازمندی های جامعه علمی و صنعتی کشور، ظرفیت های فنی و اقتصادی کشور، وجود منابع علمی و پژوهشی معتبر برای استاندارد و … انجام می شود.
بازرسی محصولات فناوری نانو
فهامه،اولین و تنها شرکت بازرسی دارنده گواهی نامه تاییدصلاحیت بازرسی فنی “محصولات فناوری نانو” براساس الزامات استاندارد ایران-ایزو آی ای سی ۱۷۰۲۰ از مرکز ملی تاییدصلاحیت ایران (NACI)جهت دریافت و صدور نانو نماد(استاندارد نانو) در ایران.
ارزیابی انطباق ؛ بازرسی فنی ؛ بازرسی کالا ؛ دانش بنیان
نانوفناوری و توسعه صادرات
ایران با تدوین ۱۲۴ استاندارد ملی در حوزه نانو، رتبه سوم (پس از چین و انگلستان) و در بخش تدوین استاندارد های بین المللی با تدوین ۸ استاندارد رتبه پنجم (پس از کشورهای امریکا، کره جنوبی، ژاپن و انگلستان ) به لحاظ تعداد استانداردهای بینالمللی فناوری نانو در بین سایر کشورهای جهان داراست…(ادامه مطلب)