با علائم استاندارد و کاربردهای آن آشنا شویم

استاندارد

نشان اصلی استاندارد در فرم کلی تداعی کننده حرف S انگلیسی و گویای واژه SAFETY به معنـای ایمنی و واژه  STANDARD (استاندارد) است و داخل آن نوعی تایپوگرافی ویژه وجود دارد که از یک سمت تداعی کننده واژه ایران و از سوی دیگر حرف اختصاری عنوان سازمان ملی استاندارد ایران است. مجموع نشان های استاندارد به استثنای یک مورد دارای کادر به صورت S و برگرفته از نشان اصلی است که در اجلاس ۲۲ دی ۱۳۵۸ به تصویب شورای عالی استاندارد رسید.

 

مرحوم «مرتضی ممیز» طراح علامت استاندارد ایران است که این نشان را در سال ۱۳۶۴ طراحی کرد.گفته های مرحوم ممیز در مورد طراحی نشان استاندارد:

“در طراحی نشانه ی استاندارد توانستم از قلمی استفاده کنم که به خوبی حروف اختصاری ISIRI تبدیل به کلمه ی ایران شود. دوست داشتم کادر فلش مانندی اطراف نوشته را ببندد. کادری که دو زاویه ی آن کاملاً تیز و دو زاویه ی دیگر منحنی و نرم باشد، تا در نهایت خلاصگی، فلش حداکثر و حداقل را که هدف داوری مؤسسه در محصولات است نشان دهد. اما این حد سادگی برای سفارش دهنده کافی نبود؛ با اضافه کردن خطوط بیشتر حالت فلش را نمایان تر کردم”.

 

استاد ممیز در تحلیل این نشان آورده است:

۱-نشان استاندارد به صورت دو فلش رو به بالا و رو به پایین است و نمایش دهنده ی مفهوم حداقل و حد اکثر می باشد و اصل مسئله استاندارد نیز همین مفهوم است.

۲-گذاشتن خط(نوشته) در وسط نشان دقیقا در وسط حداقل و حد اکثر نمایش بعد دیگری از استاندارد است.

۳-چهارگوش بودن ابعاد نشان نمایش توازن و تعادل در زمینه استاندارد و نیز حد وسط منطقی جهت هر چیز استاندارد می باشد و چهارگوش بودن و تساوی خطوط از هر طرف باعث می شود که جهت خاصی نشان داده نشود تا کمک به مفهوم استاندارد کند.

۴-کاراکتر حروف ISIRI که مخفف کلمه انگلیسی استاندارد می باشد به شکلی است که وقتی برعکس به آن نگاه می کنیم کلمه فارسی ایران خوانده می شود.

۵-به جای کلمه ISIRI یا ایران علائم استاندارد فلزات و مصنوعات گذاشته می شود که آنها به صورت دایره های نقطه مانند گرد است و جای آنها درست در وسط علامت و در جای نوشته است. محل این نقطه ها و نوشته ها همان میانگین و حد وسط و تعادل را عنوان می کند.

۶- دو علامت فلش نشان دهنده حداقل و حد اکثر تشکیل حرف S لاتین را می دهد که برای کشور های خارجی بیانگر کلمه استاندارد standard بوده و قابل فهم برای کشور های خارجی و مردم آنهاست.

گذشته از موارد یاد شده سعی شده که تمام عوامل ضروری در طراحی نشان از جمله ارزش های گرافیکی طرح که سادگی و تعادل مشخصه اصلی آنهاست و نیز قابلیت های گرافیکی طرح مانند: اجرا، هماهنگی و قابلیت تبدیل به حجم و نیز قابلیت کوچک و بزرگ شدن آن بدون لطمه خوردن به اصل طرح رعایت شود.نشان استاندارد ایران، نشانگر تعهد تولیـد کنـنده یا عرضـه کننده محصول به رعایت ضوابط و قوانین و استمـرار انطباق مشخصـات کالا با استانداردهای ملی است.

 

استانداردسازی

علائم مخفف استاندارد و کاربردهای آن براساس تصویر ،بشرح ذیل می باشد:

  • در موارد بسیار نادر و استثنایی که کالا از نظر فنی امکان درج علامت استاندارد ندارد به کار برده می‏ شود.(isiri)
  • علامت استاندارد ایمنی فقط برای کالاهایی که از نظر ایمنی دارای اهمیت بوده و با استاندارد مربوطه منطبق باشند، به کار برده می‏‏شود.(ایمنی)
  • علامتی که بر روی برچسب انرژی تجهیزات انرژی بر برقی و هیدروکربوری به استناد مجموعه استانداردهای تعیین معیار مصرف انرژی در تجهیزات انرژی بر و همچنین در گواهی انطباق معیار مصرف انرژی فرآیندها و سامانه های انرژی بر، صنعتی درج می شود.(انرژی)
  • در اجرای بند ۱۱ مصوبات یکصدودهمین اجلاسیه شورای عالی استاندارد، علامت استاندارد ویژه صادرات تصویب و پس از تایید وزرای صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصاد و دارایی و رییس سازمان ملی استاندارد ایران ابلاغ شد. علامت استاندارد ویژه صادراتی برای تولید کالاهای صادراتی مطابق با استاندارد‌های بین‌المللی، منطقه ای و ملی یا استانداردهای مورد قبول سازمان ملی استاندارد ایران و قابل قبول کشور هدف یا مشخصات فنی مورد درخواست طراحی شد. در داخل لوگوی استاندارد ایران عبارت«COC» و در ذیل آن عبارت Certification Number Conformity With Only ForExport طراحی شده است. طراحی این علامت در راستای کنترل کیفیت کالاهای صادراتی با هدف کاهش ماندگاری کالا در گمرکات انجام شده است.(COC)
  • نشان حلال در شورای عالی استاندارد مورخ ۱۳۸۹/۱۲/۱ کمیسیون زیربنایی، صنعت و محیط زیست با تائید مهر هیئت دولت به عنوان یک علامت رسمی حلال در سطح کشور مصوب شده است. محصولاتی به عنوان محصولات حلال شناخته می شوند که موفق به دریافت این نشان شده باشند.(حلال)

نانو

  • ظهور تکنولوژی نانو در دنیا در دهه ۱۹۸۰ اتفاق افتاد و در ایران توسعه فناوری نانو با اولویت ملی از سال ۱۳۷۹ آغاز شده است. همگام با توسعه صنعت و بازار در حوزه فناوری نانو که منجر به افزایش تعداد تولید کنندگان داخلی و حجم تولیدات داخلی و همچنین حجم واردات در حوزه فناوری نانو شده است و نظر به گسترش کاربرد فناوری نانو و نقش آفرینی آن در زندگی مردم و به منظور حفظ منافع مصرف کننده و ایجاد اطمینان در سطح جامعه از جنبه های کیفیت و سلامت تولیدات مبتنی بر فناوری نانو استانداردسازی در این حوزه یک ضرورت است. در این راستا در یکصدوهفتمین اجلاسیه شورای عالی استاندارد مورخ ۱۳۹۳/۱۲/۱۸مطابق بند ۲۲ مصوبات آن اجلاسیه شورا، پیشنهاد و تصویب نشان نانو و متعاقب آن تدوین و ابلاغ دستورالعمل چگونگی اعطاینشان نانو به سازمان ملی استاندارد ایران واگذار شد. نشان نانو مطابق طرح زیر تصویب نامه شورای عالی استاندارد به شماره ۹۷۳۲۷ مورخ ۱۳۹۵/۹/۱۴ ابلاغ شد و «دستورالعمل اعطای مجوز استفاده از نشان نانو به شماره ۱۶۰/۲۴۷/د» با محوریت سازمان ملی استاندارد ایران و با همکاری ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، توسط پژوهشگاه استاندارد تدوین و در تاریخ ۱۳۹۶/۱۱/۲۳ به تصویب سازمان ملی استاندارد ایران رسید و طی نامه شماره ۱۸۴۹۲۸ مورخ۱۳۹۷/۸/۱ از سوی سازمان ابلاغ شد.(نانو نماد)

دانش بنیان 

  • با توجه به روند رو به رشد و توسعه استارت آپ ها و اختراعات و اکتشافات در کشور، سازمان ملی استاندارد ایران طی تفاهم نامه ای با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به بررسی و صدور گواهی انطباق محصولات دانش بنیان در کشور می پردازد.(دانش نماد/KB)
  • از ابتدای بهمن ماه سال ۱۳۹۱، شورای عالی استاندارد، نشان ملی محصولات زیستی ایران ارگانیک کشور را مصوب کرداز آن پس، محصولاتی به عنوان محصولات زیستی ارگانیک ایران امکان عرضه در کشور را دارند که براساس ضوابط، موفق به اخذ مجوز استفاده از این نشان ملی شده باشند.(محصول زیستی)
  • علامت استاندارد مرتبط با فلزهای گرانبها را نیز می توانید از اینجا ملاحضه فرمایید.

بازرسی ؛ وارداتی ؛ بازرسی کالا ؛ بازرسی فنی