ایمنی راه

در خصوص مفهوم ایمنی وسایل نقلیه‌ای نظیرِ خودرو سه عامل اصلی دخیل است:

هرچقدر که ما قادر باشیم احتمال بروز خطر را کاهش دهیم و یا در صورت بروز خطر، میزان صدمات را کاهش دهیم، سطح ایمنی را افزایش داده‌ایم.

بنابراین می‌توان گفت که مفهوم ایمنی با مقایسه شرایط مختلف شکل می‌گیرد و نگاه مطلق به آن غلط است.

ایمنی جاده شاملِ مجموعه‌ای از عوامل مهندسی و علایم هشدار دهنده است. شیب‌های طولی و عرضی مسیر، زاویه مناسب پیچ‌ها، طراحی مناسب شانه مسیر،شرایط موج‌ها و ناهمواری‌ها، نحوه خط کشی و تقسیم بندی راه،مدل گارد ریل استفاده شده، بهمن‌گیرها، علایم هشداری و چراغ‌ها و نصب آن‌ها در موقعیت صحیح، مکانیزم‌های کنترل بار ترافیکی، حضور نیروهای امدادی و پلیس و …، همگی در سطح ایمنی یک جاده یا بزرگراه موثر هستند.

بی‌توجهی به هر یک موارد و یا اشتباه در طراحی، می‌تواند حتی با وجود ایمن‌ترین خودروها، منجر به حوادث فاجعه باری شود!. مهندسین در فرآیند طراحی و ساخت خیابان‌ها و جاده‌ها، ساعت‌ها زمان، صرفِ تعیینِ ویژگی‌های مسیر می‌کنند تا تمامی پارامترهای ذکر شده در تک تک کیلومترهای مسیر رعایت شود. یکی از مباحثی که امروزه در اروپا مورد توجه قرار گرفته، تقسیم بندی راه‌ها بر اساس ستاره ایمنی است.

همان گونه که موسسات مختلف طی تست‌های مختلف به خودروها بر اساس ستاره ایمنی، امتیاز می‌دهند، مسیرهای مختلف را نیز مورد مطالعه قرار می‌دهند تا به‌این ترتیب بر اساس سطح ایمنی به آن‌ها ستاره ایمنی بدهند. این موضوع بسیار اهمیت دارد چراکه تضمینی وجود ندارد خودرو ۵ ستاره شما، جانتان را در یک جاده ۱ ستاره نجات دهد!