روز جهانی باد(۱۵ژوئن)، می بینیم که توربین بادی، چگونه کار می کند؟
معیار مصرف انرژی
روز جهانی باد،رویدادی بینالمللی است که بهصورت جدی از سال ۲۰۱۲، هر ساله توسط «انجمن انرژی باد اروپا و شورای جهانی انرژی باد» با هدف آگاهیرسانی نسبت به نقش و اهمیت «باد» در اکوسیستم های مختلف و به عنوان منبع تولید انرژی پاک ، رایگان و تلاش برای کاهش مصرف سوختهای فسیلی، گرامی داشته میشود.
در هواشناسی کلمه باد به جریان وسیعی از هوا اطلاق میشود که در نزدیکی سطح زمین یا در جوِ آزاد وجود دارد. باد یک کمّیت بُرداری (کمّیتی در فیزیک که علاوه بر اندازه، دارای جهت هم هست) است که با دو مولفه سرعت و جهت معرفی میشود.
مطالعات امکانسنجی
قدیمیترین روش استفاده از انرژی باد به ایران باستان باز میگردد،. برای نخستین بار، ایرانیان موفق شدند با استفاده از نیروی باد، دلو یا چرخ چاه را به گردش درآورده و از چاههای آب خود، آب را به سطح مزارع برسانند. احتمالاً نخستین ماشین بادی توسط ایرانیان باستان ساخته شده است و یونانیان برای خرد کردن دانهها و مصریها، رومیها و چینیها برای قایقرانی و آبیاری از انرژی باد استفاده کردهاند.
در قرن ۱۳ میلادی این فناوری به اروپا برده شد و هلندیها فعالیت زیادی در توسعه دستگاههای بادی داشتند، بهطوری که در اواسط قرن نوزدهم در حدود ۹۰۰۰ ماشین بادی برای مصارف گوناگون مورد استفاده قرار میگرفته است. استفاده از انرژی باد در ایالات متحده از سال ۱۸۵۴ شروع شد. از ماشینهای بادی بیشتر برای بالا کشیدن آب از چاههای آب و بعدها برای تولید الکتریسیته استفاده شد. بزرگترین ماشین بادی در زمان جنگ جهانی دوم توسط آمریکاییها ساخته شد.
میدانیم که امروزه بهرهبرداری از انرژی باد در سطح جهان بهطور روزافزون درحال افزایش است و با استفاده از این راهکار مناسب، ضمن کاهش استفاده از سوختهای فسیلی و جلوگیری از تخریب محیط زیست، برای هزاران نفر نیز شغل ایجاد شده است.
مدیریت پروژه
کشور ما از یک سو دارای منابع گسترده سوختهای فسیلی و تجدیدناپذیر نظیر نفت و گاز و از سوی دیگر دارای پتانسیل فراوان انرژیهای تجدیدپذیر از جمله باد است. در کشور ما نیز شرایط ویژه جغرافیایی و موقعیت منطقهای ایران، ظهور و بروز تغییرات آب و هوایی در کنار بهرهبرداری بیشتر از ظرفیت منابع طبیعی و بارگذاری بالاتر از توان اقلیمی در مناطق مختلف، مشکلات و چالشهای جدی در مدیریت کلان کشور ایجاد کرده است که برای تعدیل و تخفیف بخشی از این معضلات میتوان به ظرفیتهای طبیعی کشور از جمله انرژی باد تکیه کرد. ضمن اینکه در ایران خوشبختانه به دلیل وجود تنوع بسیار مناسب اقلیمی ظرفیت لازم برای استفاده از این انرژی باد فراهم است و وجود انواع منابع محلی و منطقهای باد در نقاط مختلف کشور زمینه مناسبی برای بهرهمندی از این ظرفیت عظیم اقلیمی در کشور ما فراهم ساخته است.