صنایع جذاب۱۴۰۰ !

سرمایه گذاری

در گزارش ۱۰ماهه ۱۴۰۰ وزارت صمت، آمار صدور مجوزهای تاسیس و صدور پروانه اعلام شده و سه صنعت “کانی‌‌‌های غیرفلزی“، “ساخت مواد و محصولات شیمیایی” و “غذایی و آشامیدنی” بیشترین تقاضا را برای دریافت مجوز از سوی سرمایه‌گذاران صنعتی داشتند و سه صنعت جذاب سال ۱۴۰۰ بوده‌اند.

مشاوره مدیریت

پس از این سه بخش، “محصولات ساخته‌شده از لاستیک و پلاستیک“، “محصولات فلزی فابریکی“، “ساخت ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات” در کنار “سایر خدمات فعالیت‌‌‌های مهندسی” مهم‌ترین مواردی بودند که سرمایه‌گذاران برای تزریق پول و شروع فعالیت در آنها تمایل بالایی داشتند. در بین صنایعی که تقاضای اندکی برای سرمایه‌گذاری داشته‌اند، بخش” فاضلاب، دفع زباله، بهداشت محیط و سایر فعالیت‌‌‌های مشابه” با ۱۱ مجوز، “استخراج زغال‌سنگ و لیگنیت” با ۱۸مجوز و “محصولات از توتون و تنباکو” با ۴۱ مجوز کم‌‌‌متقاضی‌‌‌ترین بخش‌‌‌ها در سال ۱۴۰۰ برای سرمایه‌گذاران در حوزه تولید صنعتی و کسب‌وکار بوده‌اند.

 

مطالعات بازار

سرمایه‌گذاران در سه صنعت جذاب سال ۱۴۰۰، به ترتیب در ۱۰ماه منتهی به دیماه، تعداد ۴هزار و ۹۳، ۳هزار و ۳۱۹ و ۳هزار و ۲۸۷مجوز دریافت کرده‌‌‌اند. سرمایه‌‌‌ای که برای این مجوزها در این سه صنعت اعلام شده روی هم رفته حدود ۲۷۸هزار میلیارد تومان بوده، ضمن اینکه برای این سه صنعت امکان خلق ۲۵۵هزار شغل نیز در مجوزهای صادره پیش‌بینی شده است.استان‌‌‌های یزد، آذربایجان‌شرقی و خراسان‌رضوی به‌ترتیب با ۲هزار و ۴۵۶، ۲هزار و ۳۲۲ و ۲هزار و ۱۹۱مجوز در ردیف استان‌‌‌های با بیشترین تقاضای سرمایه‌گذاری هستند.

 

کنترل پروژه

به طور کلی، آهنگ صدور مجوز در سال ۱۴۰۰ پرنوسان و حتی نزولی بوده؛ هرچند در پایان ۱۰ ماه منتهی به دی ۱۴۰۰ همچنان تقاضای تولید در نقطه‌‌‌ای بالاتر از مدت مشابه سال قبل قرار گرفته است؛ اما در شرایطی که هزینه ایجاد کارخانه در این گزارش به نظر دوبرابر شده، میزان اشتغال‌زایی در این فاصله تنها ۱۳درصد رشد کرده است. کنار هم قرار دادن این دو عدد نشان می‌دهد تورم اثری عمیق بر هزینه ایجاد هر شغل صنعتی گذاشته و حتی صنایع را به سمت سرمایه‌‌‌بر شدن سوق داده است؛ موضوعی که البته تایید نشده و نمی‌توان با قطعیت درباره آن سخن گفت.

در بین صنایع مختلف و ۳۰گانه احصاشده در گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، صنعت ساخت فلزات اساسی بالاترین نیاز به سرمایه را در ازای هر مجوز نشان می‌دهد و به ازای هر مجوز صنعتی، ۳۰۰میلیارد تومان هزینه روی دست متقاضیان تولید می‌‌‌گذارد. نکته جالب‌‌‌تر درباره صنعت ساخت فلزات اساسی این است که با وجود گران‌‌‌تر بودن هزینه تاسیس کارخانه، اشتغال‌زایی آن یک‌چهارم صنایعی نظیر کانی‌‌‌های غیرفلزی است. این بخش که بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری را در بین همه صنایع نیاز دارد، بیش از ۲۳درصد کل سرمایه ناشی از مجوزها را به خود اختصاص داده است.

در بین صنایع مختلف، بخش دباغی، چرم و کفش بهترین نسبت میان سرمایه مجوز و اشتغال ناشی از مجوز را گزارش کرده است. سرمایه هر مجوز این صنعت به طور میانگین ۴۱۲میلیون تومان است. به طور کلی صنایعی که کاربر بوده و نیاز به نیروی انسانی در جریان تولید بیشتر است، در اشتغال مجوزها و سرمایه موردنیاز مجوز تاسیس وضعیت مناسب‌‌‌تری دارند. در بین همه صنایع مختلف این بخش کانی‌‌‌های غیرفلزی است که با بیش از ۱۰۸هزار مورد اشتغال‌زایی ناشی از مجوزهای تاسیس بیشترین حجم خلق فرصت شغلی برای نیروهای انسانی کشور را در این دوره زمانی پیش‌بینی کرده است.

منبع: donya-e-eqtesad.com

شرکت مهندسی صنعتی فهامه پایه ۱ صلاحیت خدمات مشاوره در تخصص خدمات اقتصادی از سازمان برنامه و بودجه کشور و عضو کانون مشاوران اعتباری و سرمایه گذاری بانکی کشور در رسته مطالعات امکان سنجی و نظارت بر اجرای طرح و مصرف منابع بانکی.

 

امکانسنجی ؛ مطالعات فنی ؛ مطالعات بازار ؛ Feasibility study