آغاز ارسال نفت خام از گوره به جاسک

بازرسی فنی صنعت نفت و گاز

تاریخچه طرح بزرگ و ملی خط لوله گوره به جاسک به دهه ۶٠ بازمی‌گردد. آن زمان یعنی در دوره جنگ ایران و عراق، با توجه به اینکه تنها پایانه صادراتی نفت ایران در جزیره خارک بود و دشمن به‌خوبی از راهبردی و استراتژیک بودن این پایانه خبر داشت، بیش از ٢ هزار و ٨۴٠ بار این جزیره را زیر آتش قرار داد؛ در حالی که تعداد روزهای جنگ ٢ هزار و ٨٨٨ روز بود. بیش از ٢ هزار بار بمباران خارک، تنها پایانه صادراتی نفت ایران؛ همواره این حس نیاز را در صنعت نفت به همراه داشته است که وقوع هر ناآرامی در منطقه توان صادراتی ایران را به‌شدت تضعیف خواهد کرد. به‌ویژه آنکه در این اواخر بحث بستن تنگه هرمز و درگیری میان کشورهای حاشیه خلیج‌فارس نیز مطرح شد.(مطلب مرتبط)

 

بازرسی حین ساخت

رئیس اداره بازرسی و حفاظت فنی شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) می‌گوید: طرح ملی گوره جاسک بدون توانمندی داخلی به سرانجام نمی‌رسید. این طرح با گام بلندی که در حمایت از صنایع داخلی برداشته شد توانست زنجیره عظیمی از صنایع را به حرکت درآورد.

طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، طرحی ملی و راهبردی است که با حمایت دولت و راهبری شرکت ملی نفت ایران و با هدف ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره‌سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه‌های صادراتی و متنوع‌سازی آن و توسعه پایدار و اشتغال‌زایی در سواحل مکران اجرا می‌شود.(مطلب مرتبط)

بازرسی شخص ثالث (Third party inspection)

مسعود کرباسیان،مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه طرح ملی انتقال نفت خام گوره به جاسک، بزرگ‌ترین پروژه صنعت نفت ایران است، اظهار کرد: تولید شیرهای انتقال، الکتروپمپ‌های مورد نیاز، ساخت هزار کیلومتر خط لوله انتقال نفت در کنار ساخت مخازن، پایانه و گوی شناور در منطقه جاسک با استفاده از توان داخلی نشان‌دهنده عزم ملی برای به ثمر رسیدن این طرح بزرگ و راهبردی است.

وی افزود: پروژه گوره – جاسک به‌دلیل حساسیت‌ها چند بار در مرحله تختال، ساخت لوله، توپکرانی و… تست‌های بیشتری نسبت به دیگر پروژه‌ها پشت سر گذاشت تا بدون نقص و با بهترین کیفیت به سرانجام برسد

 

بازرسی جوش و آزمون غیرمخرب

این طرح با گام بلندی که در حمایت از صنایع داخلی برداشته شد توانست زنجیره عظیمی از صنایع را به حرکت درآورد و گستره‌ای از سنگ معدن تا لوله را تحت تأثیر قرار دهد. اگر بخواهم به‌صورت کلی به دستاوردهای غیرفنی این طرح اشاره کنم باید ابتدا حل چالش تأمین لوله برای راهبردی‌ترین طرح کشور را مطرح کنم. تأمین این حجم گسترده از ورق و لوله آن هم با این شرایط اقتصادی و تحت این تحریم‌های ظالمانه در حقیقت کاری دشوار و بلکه ناممکن بود. این نگاه به داخل توانست ضمن جلوگیری از خروج مبالغ هنگفت ارز راهکاری برای این چالش بیابد. در ادامه باید به جلوگیری از خروج بیش از ۴۰۰ میلیون یورویی این طرح برای کشور از طریق ساخت تجهیزات در داخل کشور اشاره کنم که در حقیقت سرمایه بزرگ و دستاورد عظیمی است. مورد دیگر فعال شدن سرمایه‌ها و امکانات موجود در داخل کشور است. شرکت فولاد اکسین خوزستان توانست با دستیابی به این فناوری مشکلات پیشین خود را پشت سر گذارد. کارخانه لوله‌سازی ماهشهر پس از سال‌ها تعطیلی دوباره فعالیت خود را آغاز کرد. در حقیقت این نگاه به داخل سبب شد از طریق فعال کردن کارخانه‌هایی که با این طرح همکاری می‌کردند چرخ بخش عظیمی از صنایع داخلی را به حرکت درآورد و از طریق ایجاد هزاران فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم، نقشی بسزا در رشد و شکوفایی اقتصادی کشور ایفا کند.(مطلب مرتبط)

منبع:شانا

شرکت مهندسی صنعتی فهامه ،دارای پایه۱ صلاحیت خدمات مشاوره در تخصص بازرسی فنی، مفتخر است که در این پروژه ملی به عنوان پیمانکار انجام خدمات کنترل کیفیت کارگاه نصب تلمبه خانه شماره۲ خط لوله ۴۲ گوره-جاسک،مشارکت و همکاری دارد.

مطالعات امکانسنجی ؛ مدیریت طرح ؛ مطالعات اقتصادی

 

مطالعات احداث کریدور خطوط جامع بندرنفتی خلیج فارس اجرایی می شود

مدیر کل بنادر و دریانوردی هرمزگان: در ابتدا ۱۵ شرکت به این خطوط متصل شده و بر اساس طرح، در آینده تمامی شرکت های سرمایه‌گذار نفتی واقع در بندر شهید رجایی از این خطوط بهره‌مند خواهند شد.مدیرمنطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی بیان داشت: با احداث کریدور خطوط جامع بندر خلیج فارس علاوه بر افزایش حجم عملیات تخلیه و بارگیری فرآورده های نفتی، بهره وری از اسکله ها نیز افزایش یافته و به تبع آن شاهد کاهش ماندگاری شناورها در لنگرگاه خواهیم بود…(ادامه مطلب)