اهمیت بازرسی فنی در پیشگیری از وقوع حوادث!

صنایع نفت و گاز

پالایشگاه ­ها و صنایع نفت، گاز و پتروشیمی به عنوان یکی از بخش­های اصلی صنعت کشور هستند که بخش عمده ­ای از سرمایه­ های ملی و خصوصی کشور را در خود جای داده ­اند. در این واحدها بدلیل شرایط عملیاتی خاص، پتانسیل قابل ملاحظه ای از بروز حوادث وجود دارد. وقوع حوادث متعدد در این صنعت که اغلب با خسارت­های مالی و جانی جبران ناپذیر همراه است، این سؤال را ایجاد می­کند که دلیل اصلی بروز چنین حوادثی چیست و چگونه می­توان از وقوع آن­ها جلوگیری کرد؟

بطور قطع در نگاه اول رعایت نکردن مقررات ایمنی به عنوان اولین دلیل این حوادث ذکر می شود. ولی به اعتقاد کارشناسان،دلایل و عوامل زیادی از جمله اینکه عدم مناسب سازی زیرساخت ها برای واگذاری کارها به بخش خصوصی، بومی سازی جذب نیرو در برخی استان ها بدون رعایت اصل شایسته سالاری، عدم رعایت مقررات امور سازمانی در خصوص ارتقاء شغلی افراد، پیش بینی نکردن جذب نیروی های جوان متناسب با بازنشسته شدن نیروهای مجرب در نفت، کم توجهی به آموزش نیروی انسانی به ویژه در بخش خصوصی، ضعف نظارت ها بویژه نظارت ایمنی و بازرسی های فنی، عدم رعایت استانداردهای بین‌المللی و… از مهمترین دلایل وقوع اینگونه حوادث هستند.

بازرسی فنی

با نگاهی دقیق به ریشه این مشکلات، نقش مهم و جایگاه ویژه بازرسی فنی در پیش­ گیری از بروز حوادث، بیشتر آشکار خواهد شد.

بازرسی فنی از مراحل خرید مواد اولیه شروع می­شود، در طی مراحل ساخت و نصب تجهیزات، تأسیسات و سیستم­های لوله کشی ادامه می­یابد و حین بهره ­برداری تأسیسات فرآیندی همراه آن خواهد بود. بطور کلی قصد عمومی و هدف “بازرسی فنی” شناسایی نقص‌ها و عیوب و ارائه دستورالعمل‌های تجربی و علمی برای دستگاه‌ها و قطعات صنعتی است که با استفاده از این دستورالعمل­ها هزینه تعمیرات و نگهداری به حداقل خواهد رسید.

بازرسی مهندسی

یک بازرس فنی در یک مجتمع صنعتی، در حقیقت بعنوان پزشک دستگاه ­‍‌ها و ماشین آلات مطرح می‌باشد و وظیفه شناخت عیوب، اعم از داخلی یا خارجی، سطحی یا ساختاری و فنی یا غیر فنی و صدور دستورالعمل­های تعمیراتی، متناسب با شرایط و امکانات را بر عهده دارد. بازرسی فنی با ارائه روش‌های سیستماتیک، دلائل معیوب شدن یک دستگاه یا قطعه را مشخص می‌کند و با ارائه دستورات مناسب، امکان بهره‌برداری بهینه از دستگاه ها را فراهم می‌آورد.

نظارت کارگاهی

در صنایعی که به تولید قطعات و ماشین‌آلات با کاربردهای صنعتی می­ پردازند، نقش یک بازرس فنی، علاوه بر نظارت بر دستگاه‌ها، کنترل کیفی محصولات تولیدی نیز می‌باشد تا محصولات مطابق با استاندارد های لازم باشند. در اکثر صنایع عظیم در سطح دنیا خصوصاً صنعت نفت و گاز ، بازرس فنی از لحظه طراحی دستگاه تا پایان، ناظر کلیه مراحل ساخت و نصب آن می ‌باشد و بدین ترتیب بدیهی است که باید شناخت کافی از تمامی اجزای دستگاه‌ها، وظیفه آن­ها و استانداردهای مربوط به آن­ها داشته باشد.

عدم استفاده از تجهیزات مناسب رادیوگرافی، اشعه ایکس، تجهیزات مناسب آلتراسونیک پیشرفته، مواد مصرفی نامناسب و نامعتبر RT، MT و PT، افت کیفیت آموزش بازرسان این حوزه و بالطبع کاهش سطح تخصصی بازرسان، ورود تأمین کنندگان و سازندگان تجهیزات و تأسیسات غیر متخصص و بسیاری دلایل دیگر،چالش هایی است که بهره­ برداری و نگهداری تاسیسات صنعتی با آن مواجه هستند.

منبع: irsnt.com

 

فهامه، دارای گواهی پایه ۱ بازرسی فنی از سازمان برنامه و بودجه، ارائه دهنده خدمات تخصصی نظارت و کنترل کیفیت در صنایع کشور.

 

نظارت عالیه ؛ شرکت بازرسی ؛ کنترل کیفیت ؛ ایمنی